Article main

Alle skal tage ansvar for bæredygtig turisme

Verdensmål 8 handler om anstændige jobs og økonomisk vækst, og da Vores Mål nåede til Solrød handlede det mere specifikt om bæredygtighed inden for turismen.

Aldrig er flere danskere rejst ud i verden, og aldrig er så mange gæster kommet til Danmark som i disse år. Turisme er både en dejlig adspredelse og en vigtig industri, men hvordan kombinerer vi rejselysten, flere gæster, behovet for attraktioner og aktiviteter med en større bæredygtighed?

Det var det overordnede spørgsmål, da Vores Mål onsdag den 5. februar ramte Solrød Gymnasium for at debattere det 8. verdensmål om anstændige jobs og økonomisk vækst.

Miljøchef i Horesta, Mikal Holt Jensen, lagde vægt på, at vi skal arbejde med at gøre det lettere at vælge miljø- og klimavenligt, når man besøger Danmark.

”Vi skal gøre det nemmere for forbrugerne at træffe de miljørigtige løsninger uden deres oplevelse bliver dårligere. Det kan vi for eksempel gøre i forhold til vores mad, vores transport og det, vi generelt tilbyder vores kunder af forskellige varer. Vi oplever generelt stor efterspørgsel på bæredygtige løsninger fra vores medlemmer, så det er bestemt et område, vi også vil styrke i fremtiden,” sagde Mikal Holt Jensen.

De ca. 25 elever fra Solrød Gymnasium bød blandt andet ind med spørgsmål om, hvorvidt en CO2-skat på flyrejser er en god idé for at begrænse unødig turisme – samtidig med, at der var diskussion om, hvorvidt eleverne selv var villige til at droppe at rejse med fly på deres studietur.

I panelet var også lektor fra Aalborg Universitet, Carina Ren, der understregede, at vi ikke skal holde op med at rejse, men at alle skal tage ansvar for, at rejsen foregår på et bæredygtigt grundlag:

”Der er en dannende oplevelse i at rejse ud og opleve fremmede og anderledes kulturer. Derfor skal vi heller ikke holde op med at rejse af hensyn til miljøet, men vi skal gøre det klogere og på en bæredygtig måde. Løsningen på det er mangefacetteret og kræver både politiske målsætninger, virksomheder som tager ansvar og personligt engagement fra borgerne.”

En af dem, der arbejder aktivt for at trække flere gæster til Danmark, er Anders Rosbo, kommunikationschef i VisitDenmark. Han pegede på et andet aspekt af bæredygtighedsdebatten, der også handler om udvikling af distrikter og sikring af jobs.

”Vi har haft stor succes med at sprede turismen ud over hele året og i hele landet. Det vil sige, at vi sikrer flere solide jobs hele året i hele Danmark. Vi har desuden mange gode eksempler fra Europa på, hvad turismen kan gøre lokalt, hvis lokalbefolkningen inddrages og turismen udvikles i samarbejde med de lokale. På den måde kan turisme bruges aktivt til at løse nogle af de udfordringer, der er lokalt, for eksempel på det socialpolitiske område,” sagde Anders Rosbo.

Hele debatten kan du høre her, og skulle du blive inspireret til at give dit besyv med, kan du gøre det her.

Del vores mål