Article main

Danmark er blevet mere ulige

Og det er ikke så godt, når vi har forpligtet os til at arbejde med FN’s 10. verdensmål om mindre ulighed.

Danmark har sammen med resten af verdens lande forpligtet sig på at mindske uligheden i verden. Ikke blot uligheden mellem de forskellige lande, men også internt i de enkelte lande.

Og selvom Danmark er et af de lande, der ligger højst i verden på listen over de mest lige, er afstanden mellem den økonomiske top og bund faktisk blevet større herhjemme. Det sagde Asbjørn Sonne Nørgaard, der er vicedirektør i tænketanken Cevea, som arbejder for at fremme et samfund baseret på frihed, lighed og fællesskab, da Vores Mål mandag d. 10. februar besøgte Nørresundby Gymnasium. Her handlede det om verdensmål 10 og mindre ulighed.

”Hvis man kigger fra 1994 og frem til i dag, er Danmark blevet 30 % mindre lige. Vi er gået fra en Gini-koefficient (et mål for graden af ulighed, hvor værdien 0 markerer en helt lige indkomst, red.) på 20 til 27. Der har været topskattelettelser og store gevinster på boliger og aktier. Vi har også gjort det billigere at købe biler og dyre lystbåde. Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen gav ifølge finansministeriet mellem 350 og 450 flere i beskæftigelse, men samtidig blev der 25.000 flere børn, der voksede op i fattigdom som konsekvens af de ydelser. Derfor handler det om at løfte bunden og samtidig få de rigeste folk til at bidrage mere,” sagde Asbjørn Sonne Nørgaard.

Når Danmark fortsat ligger højt på den internationale rangliste, skyldes det snarere, at resten af verdens lande bliver mere ulige, end at det skyldes, at danskerne bliver mere lige. Og den udvikling, Asbjørn Sonne Nørgaard beskriver, kan Morten Skov Mogensen, generalsekretær hos KFUM’s Sociale Arbejde, godt genkende:

”Ud fra mit perspektiv kan jeg godt se, at uligheden er steget. Flere familier oplever et markant større pres, fx på grund af sygedagpenge-systemet og den måde psykiatrien fungerer på, hvor der er incitamenter til at skubbe folk hurtigt videre. Vi oplever en betydelig grad af utilstrækkelighed i hjælpen til de udsatte – for eksempel er det kun 10 % af de behandlingskrævende alkoholikere, der kommer i behandling.”

Et af grebene til at hæve det sociale og økonomiske fundament er ved at få flere af dem i arbejde, der i dag har svært ved at begå sig i de strukturer, de fleste danskere hver dag arbejder under. Det er noget af det, non-profit-organisation Code of Care arbejde med.

”Vi samler på virksomheder, der vil tage et socialt ansvar. Vi har skabt mellem 3.000 og 4.000 job til folk på kanten af arbejdsmarkedet. Vi er en gruppe bestående af praktikere, som ved, hvad der skal til for at løfte folk ind på arbejdsmarkedet. Det giver stor tilfredsstillelse for den enkelte. Glæden ved selv at have tjent sine penge er meget vigtig, og derfor skal vi have flere folk i beskæftigelse. Mennesker, der bliver set, vokser, og på den måde kan vi løfte den sociale bundlinje,” sagde bestyrelsesmedlem i Code of Care, Peter Nørgaard.

Hør mange flere pointer i debatten om uligheden i Danmark, og hvordan vi bekæmper den, ved at klikke ind på P1’s Public Service-udsendelse lige her, og deltag selv i debatten om, hvordan vi skal opfylde det 10- verdensmål; det kan du gøre her.

Del vores mål