Article main

Vi skal inkludere dem, der faktisk skal bruge byerne

Vores Mål diskuterede verdensmål 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund i Albertslund, der ønsker at være ambassadør for netop de værdier.

Albertslund er en af de kommuner, der arbejder mest fokuseret med miljø- og klimatiltagene og har sat sig for at være ambassadør for bæredygtig byudvikling.

Derfor var det helt naturligt, at debatten om verdensmål 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund onsdag den 12. februar blev afholdt i Albertslund hos Gate 21, der arbejder for grønne løsninger i et samspil mellem kommuner, regioner, virksomheder og forskningsinstitutionerne.

Tre gymnasieklasser og en større gruppe medarbejdere fra Gate21 var til stede, da borgmester Steen Christiansen (S) åbnede debatten om, hvordan vi sikrer os, at danske byer bliver inkluderende og bæredygtige, og hvad vi skal måle på for at sikre os, at udviklingen går i den rigtige retning.

Et af problemerne er manglende langtidsplanlægning med et bæredygtig mål for øje, mente direktør i Dansk Byplanlaboratorium, Ellen Højgaard Jensen:

”Vi har en masse byer, som ligger ud til kyster eller fjorde. De er slet ikke modstandsdygtige i forhold til at modtage vand. Det er ikke gået op for politikerne, og derfor bygger man nogle huse og sommerhuse, som vi om nogle år er nødt til at opgive. Kommunerne får penge ind på grund af turister og nye beboere, men det er ikke holdbart i længden. Der er brug for nogle overordnede statslige planer, hvis vi skal sikre bæredygtige byer på lang sigt,” sagde hun blandt andet.

Men de overordnede planer løser ikke udfordringerne alene. Der er brug for det lokale engagement, der sikrer, at løsningerne bliver både brugbare og får betydning for dem, der skal bruge dem.

Det sagde lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet, Mia Arp Fallov.

”Vi skal lave en omstilling, hvor lokalsamfundene skal være med, fordi det er dem, der skal bære forandringerne igennem. De skal inddrages og blive en del af den bæredygtige omstilling. At man bruger det lokale engagement, er utroligt vigtigt, for hvis de bæredygtige løsninger mangler folkelig forankring, er de ikke holdbare i længden,” og den pointe delte Henriette Falk Olesen, kompetenceleder og arkitekt hos Årstiderne Arkitekter, der er en del af Sweco.

Det handler om at skabe bæredygtige byer for og med dem, der bor i dem.

”En by skal kunne favne alle de folk, der bor i den. Den skal være sikker, og der skal være bæredygtig infrastruktur. Inklusionen forsvinder lidt fra byerne, når man bygger store veje ned gennem byerne. Vi skal lave byer til mennesker og ikke byer til biler. Derfor skal vi for eksempel skabe plads til sociale mødesteder, hvor folk i lokalsamfundet kan møde hinanden på kryds og tværs.”

Hør hele debatten i P1’s Public Service-program her og deltag gerne selv i debatten om, hvordan vi skaber bæredygtig og inkluderende byudvikling ved at klikke her.

Del vores mål