Article main

Er Danmark er foregangsland: Svaret er ikke klart

Verdensmål 13 handler om at gøre en indsats for klimaet.

Verdensmål nummer 13 er muligvis det mål, vi taler allermest om i øjeblikket, for det handler i al sin komplekse enkelthed om at gøre en indsats for klimaet.

Klimaloven er blevet vedtaget, men nu drejer det sig om at få sat en handlingsplan i sving, og mandag den 13. januar var det netop de nødvendige handlinger, der blev sat til debat hos Kalundborg Forsynlig, hvor åbningsspørgsmålet lød: ”Er Danmark er foregangsland i klimaspørgsmålet?”

I panelet, der skulle besvare det, stod Hans-Martin Friis Møller, der som direktør for Kalundborg Forsyning var på hjemmebane, Monika Skadborg, forperson i Ungeklimarådet, samt Head of Corporate Sustainability & Public Affaris hos Novozymes, Claus Stig Pedersen, der svarede både ja og nej til spørgsmålet:

”I forhold til den politiske ambition vi har med den nye klimalov, er vi absolut et foregangsland. I forholdet til partnerskaberne og forholdet mellem den offentlige og den private sektor, der skal finde ud af, hvordan vi skal realisere klimaloven, er vi absolut også et foregangsland. Mange danske virksomheder er også langt, langt fremme inden for innovation af grønne produkter. MEN: Du og jeg… vi er nogle svin,” lød det fra Claus Stig Pedersen.

”Vi bidrager simpelthen ikke ret meget til at mindske klimaaftrykket gennem vores livsstil og daglige valg. Det kommer først og fremmest fra bolig, bil og bøf.”

Hør her i P1-programmet Public Service hvorfor også Kalundborg Forsynings Hans-Martin Friis Møller svarer både ja og nej på spørgsmålet, og få Monika Skadborg fra Ungeklimaets bedste råd til, hvordan du selv kan gå forrest i den grønne omstilling.

Del vores mål