Article main

Er kvoter løsningen på ligestilling?

Selvom Danmark er et af verdens bedste lande at være kvinde i, er der stadig et stykke vej til ligestilling mellem de to køn.

Danmark er verdens mest ligestillede land. Det konkluderede en rapport fra organisationen Equal Measures 2030, der blev offentliggjort tidligere på året, men det betyder langt fra, at der ikke er plads til forbedringer.

Det var den fremherskende holdning, da Vores Mål på turen rundt i Danmark den 18. december besøgte Marselisborg Gymnasium, hvor omkring 50 2. G-elever med højniveau i samfundsfag deltog aktivt i debatten om det 5. verdensmål om ligestilling mellem kønnene.

I panelet til at diskutere, hvad ligestilling betyder i et land som Danmark, sad direktør i KVINFO Henriette Laursen, professor i politologisk kønsforskning på Aalborg Universitet, Anette Borchorst samt Julie Rokkjær Birch, direktør for Kvindemuseet i Aarhus. Alle havde de hver deres erfaringer og forklaringer på, hvorfor befolkningen i Danmark endnu ikke er 100 procent ligestillet, men en af teserne fra enkelte deltagere i salen afviste de kategorisk:

Mænd og kvinders manglende ligestilling i forbindelse med løn, karrieremuligheder, opsparing og pension og så videre handler ikke om kvindernes egen selvopfattelse og en generel insisteren på eksempelvis at tage mere barsel end mændene. Det handler i højere grad om historiske sociale og samfundsmæssige strukturer, som med fordel kan skubbes i andre retninger.

Julie Rokkjær Birch var blandt dem, der talte for politiske tiltag for at ændre på de strukturer, for selvom kvoter i bestyrelser og direktioner ikke nødvendigvis er den optimale løsning, er det et eksempel på, hvordan de kan være med til at udfordre de strukturer, der fastholder kvinder i bestemte positioner.

Hør hele debatten, der er blevet omsat til dette program på P1, og læs mere om det 5. verdensmål lige her.

Del vores mål