Article main

Nu går vi ind i den svære fase

Verdensmål 7 handler om bæredygtig energiHvorfor vejer økonomien tungere end hensynet til klimaet? Sådan lød et af de gode spørgsmål fra de engagerede elever på Nyborg Gymnasium, da Vores Mål onsdag d. 22/1 var på besøg til en debat om verdensmål 7 om bæredygtig energi.

I panelet stod branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi Kristine Grunnet, chefrådgiver Johnny Iversen fra Sweco og Jeppe Røn Hartmann, der er chef for analyse og politik i Drivkraft Danmark. Og selvom de måske ikke besvarede spørgsmålet direkte, handlede en god del af debatten om, hvordan netop økonomien i form af afgifter og skatter kan og skal komme til at spille en rolle i implementeringen af mere bæredygtig energi.

Fra Kristine Grunnet lød analysen, at vi nu går ind i den svære fase af den grønne omstilling, hvor vi skal indstille os på, at der kommer skatter og afgifter på nogle af de ting, der har en negativ effekt på klimaet. I den forbindelse kom Jeppe Røn Hartmann fra Drivkraft Danmark, der organiserer tankstationer og raffinaderier herhjemme, med en interessant opfordring til, at politikerne i højere grad beskatter CO2 i brændstoffer. Det skal fremme produktionen af grønne brændstoffer til de 2 mio. benzin- og dieselbiler, der stadig vil køre herhjemme, selv hvis vi i 2030 har 1 mio. biler på vejene, og sker det ikke, bliver det umuligt at nå den 70% reduktion af CO2-udledningen i forhold til 1990, som regeringen har lagt op til.

Ifølge Johnny Iversen fra Sweco er en af hovedudfordringerne, at vi i dag får 40 mia. kroner i statskassen årligt gennem energiafgifter, og at det tal vil falde markant i forbindelse med, at vi udfaser de fossile brændstoffer. Derfor appellerede han til en klog omlægning og omfordeling af energiafgifterne, så staten ikke mister en markant indtægtskilde, men alligevel bidrager til den grønne omstilling. Han påpegede samtidig, at Danmark er stærkt kørende indenfor teknologien og også her kan fungere som foregangsland indenfor den grønne omstilling.

Hør flere af de interessante betragtninger fra arrangementet her i P1’s Public Service-program og kom med dine egne input til arbejdet med at sætte verdensmålene ind i en dansk kontekst her.

Del vores mål